Contact us!

Adress :

310257 Arad, str.Infanteriei FN

Arena Chinologica Ghe.Schill.

 

Program:

Lu, Mi, Jo: 17,oo - 19,oo

 

Cretiu Daniela

+40 (257) 214 488

0745761973

e-mail: achr.arad@gmail.com 

Consiliul Director al ACHR Arad, convoaca  Adunarea Generală Ordinară la data de 29.03.2024, ora 15.00, la sediul Asociatiei.

 

Ordinea de zi propusă:

  1. Prezentarea raportului de activitate pentru anul 2023;
  2. Prezentarea raportului Comisiei de Cenzori pentru exerciţiul financiar al anului 2023;
  3. Aprobarea bilanţului financiar – contabil 2023;
  4. Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024
  5. Diverse
Dog Show 2024

 

NE-AM MUTAT IN SEDIUL NOU LA PARCUL CHINOLOGIC DIN STRADA CETATII ( LINGA CLUBUL ACTIV).

 

ANUNT !

INCEPAND CU DATA DE 01.12.2023 COSTUL ELIBERARII ADEVERINTEI PENTRU CAINII PERICULOSI ESTE DE 250 LEI/CAINE.

 

Adeverintele pentru cainii care fac parte din categoria cainilor agresivi sau periculosi se elibereaza doar in ziua de LUNI a fiecarei saptamani (orele 17-19).

 

Prezenta cainelul la sediul asociatiei este obligatorie!

 

Documentele care sant necesare pentru eliberarea adeverintei:

-carnetul de sanatate cu vaccinul antirabic in termen.

-cartea de identitate a proprietarului

 

Cainele obligatoriu trebuie sa fie microcipat.

Costul unei adeverinte este 200 lei/caine.


ISTORICUL ASOCIATIEI CHINOLOGICE ROMANE ARAD

Chinologia aradeana, ca promotoare a miscarii chinologice din tara noastra are o veche traditie.
In anul 1921 au luat fiinta Clubul Foxterrieri din Arad si Clubul Amatorilor de Caini de Politie din Arad. Aceste doua cluburi au organizat activitatea chinologica din Arad si din judetele invecinate, stimuland dezvoltarea miscarii chinologice. Ca urmare in anul 1927 a luat fiinta Reuniunea Regnicolara a Prasitorilor de Caini din Romania, cu mai multe sectii la Arad, Cluj, Timisoara, etc.
Dintre manifestarile chinologice organizate in acea perioada de chinologii aradeni amintim expozitia clubului de Fox Terrier din anul 1929 la care au participat peste 200 de exemplare, aproximativ 100 fiind din Arad; in 14-15 septembrie 1929 s-a desfasurat concursul cainilor de politie si a cainilor de vizuina.

Activitatea chinologica a fost intrerupta de cel de al doilea razboi mondial.

Anul 1969 este un an important pentru chinologia romana, este anul infiintarii asociatiei chinologice. La data de 17 noiembrie 1969 s-a infiintat la Arad Asociatia de Crescut si Dresat Caini din Romania, prima asociatie chinologica din Romania si care a fost aprobata de Consiliul de Ministri din R.S.R.
In anul 1969 un grup de initiativa a pregatit documentatia pentru organele locale care au aprobat infiintarea asociatiei. Din grupul de initiativa au facut parte: Fodor Geza, Fodor Rozalia, Fodor Eva, Theiss Erick, Theiss David, av. Barbulescu Ioan, Barbulescu Irina, dr. Musca Viorel, prof. Musca Letitia, Vladislav Caius, Jebeleanu Ion, Schill Gheorge, Schill Magdalena, dr. Farcas Grigore, dr. Ciobanu Radu, dr. Mironescu Caius.
In perioada imediat urmatoare chinologii aradeni au contribuit la organizarea activitatii chinologice din judetele Timis, Bihor, Cluj. In anul 1971 din dorinta de aliniere a denumirii la denumirea majoritatii asociatiilor chinologice nationale si a Federatiei Chinologice Internationale se modifica denumirea asociatiei in Asociatia Chinologica Romana, cu sediul central la Arad, str. Virful cu Dor. A fost ales ca presedinte domnul Fodor Geza.
In anul 1972, cu ajutorul chinologilor maghiari Sбrkбny Pбl si Puy Aladбr Asociatia Chinologica Romana este admisa ca membra al Federatiei Chinologice Internationale.
Chinologii aradeni au avut in acea perioada o intensa activitate pentru popularizarea cainilor de rasa in randul oamenilor. De asemenea sau tiparit mai multe publicatii de specialitate: revista „Ciinele”, colectia „Totul despre ciini” care cuprinde patru carti: „Micul ghid canin”, Reproductia speciei canine”, „Eredopatologie canina” si „Zoopsihologie canina”.
Dupa plecarea din tara a domnului Fodor Geza, sediul asociatiei s-a mutat la domiciliul domnului dr. Ciobanu Radu. In urma unei reclamatii procuratura a ridicat toata arhiva asociatiei; arhiva a fost ulterior preluata de prof. Moldovan din Timisoara, de unde au disparut documentele referitoare la: infiintarea Asociatiei de Crescut si Dresat Ciini din Romania, admiterea A.Ch.R. in F.C.I.
Activitatea asociatiei a fost organizata, de la inceput pe cluburi. La Arad existau in acea perioada 17 cluburi: clubul de ciobanesc romanesc, de ciobanesc german, de boxer, de pudel, de tibet terrier si rase mici, de pekinez, de teckel, de terrieri, de ogari, de colie, de komondor – kuvasz, de saint bernarnard, de schnauzer – dobermann, de rase de vanatoare, de dresaj canin, de curse de ogari, de rase comune.
Din anul 1972 pana in anul 1976 Asociatia Chinologica Romana a functionat in cadrul AVIROM, care a avut sediul central la Arad, organism care includea alaturi de crescatorii de caini, crescatorii de pasari de curte si porumbei si era sub controlul direct al Ministerului Agriculturii.

Prima competitie s-a organizat in anul 1971 pe stadionul fabricii de zahar.Competitiile incepeau intotdeauna cu parada raselor, demonstratii de dresaj, curse de ogari. In anul 1976 s-a organizat, pe stadionul Gloria, una dintre cele mai mari competitii chinologice din Romania, fiind prezenti peste 800 de caini, in catalogul expozitiei au fost inscrisi peste 600 de caini, in ziua concursului inscriindu-se inca aproximativ 200 caini. Inscrierea cainilor in ziua expozitiei fiind permisa de regulamentele in vigoare la acea data, de fapt interzicerea inscrierii cainilor in ziua expozitiei este mult mai recenta, datand de la inceputul anilor ’90.
La Arad s-au organizat numeroase curse de ogari. In acea perioada existand un interes deosebit pentru ogari, in special pentru Greyhound si pentru cursele de ogari. Antrenamentele si cursele se desfasurau pe stadionul Gloria. Un grup de pasionati ai curselor de ogari au dorit sa participe cu ogarii lor la doua curse de ogari din Ungaria si Cehoslovacia, in anul 1976, dar autoritatile romane au refuzat eliberarea pasapoartelor pentru deplasarea in strainatate.
In anii ’70 – ’80 zilnic se antrenau 20 – 30 de caini de munca. Activitatea de dresaj a fost coordonata initial de Theiss Erick si Fodor Eva, apoi de Pecican Ludovic, Onea Valeria, Pribek Iosif, Pirko Gabriel si Kaufmann Iosif. S-a amenajat un teren de dresaj langa cetatea Aradului cu aparate fixe. Primul campionat national de dresaj s-a desfasurat tot in Arad, pe stadionul UTA, campionat castigat de aradeni.

In anul 1978, la Arad, s-a infiintat prima scoala nationala de dresaj si s-a organizat prima tabara de dresaj.

De la infiintare anual s-au organizat la Arad competitii chinologice, incepand cu anul 1992 s-au organizat competitii internationale - CACIB. Asociatia chinologica din Arad a organizat in anul 2002 si anul 2005 Campionatul Europei Centrale si de Est considerat cel mai important eveniment continental organizat sub egida F.C.I. In ultimii zece ani la Arad s-au organizat cele mai mari competitii CACIB din Romania. Din anul 2001 competitiile CACIB se desfasoara intr-un cadru deosebit, pe strandul Neptun care este unul dintre cele mai mari stranduri din Europa si ofera conditii deosebite pentru organizarea competitiilor canine. An de an numarul de expozanti creste, precum creste si numarul de tari din care provin participantii. Afirmam cu toata modestia ca la Arad, nu doar numarul de participanti este cel mai mare din tara ci si calitatea cainilor inscrisi in competitii este cea mai buna din Romania.
In anul 1991 s-a organizat, sub egida A.Ch.R. Arad prima expozitie de club din perioada moderna a chinologiei romane – Expozitia Clubului Cainilor de Agrement. De fapt Aradul reprezinta un adevarat sanctuar al cainilor de agrement din Romania, la competitiile noastre fiind prezente cele mai multe exemplare de caini de agrement din cadrul competitiilor organizate in Romania.
Pe langa competitiile outdoor, la Arad s-au organizat, in salile de la Expo Arad, in 2003 si 2005 doua competitii indoor, Derby, Turneul Campionilor si Top Ten cele doua competitii care reunesc cei mai buni caini din tara, competitii care marcheaza sfarsitul anului competitional.

In prezent asociatia din Arad reuneste peste 550 de membri posesori a peste 60 de rase de caini recunoscute de F.C.I.
Aradenii au avut un interes deosebit pentru cresterea cainilor de rasa. Foarte multe rase de caini au fost importate pentru prima data de chinologii aradeni, cum ar fi: Greyhound (dr. Radu Ciobanu), Collie rough (Sztolar Eugen), Siberian Husky (Torge Doru), Malamut de Alaska si Samoyede (Dreghici Florentina & Beno Augustin), Dogo Canario (Kandamireantz Anton), Yorkshire Terrier (Schill Gheorghe & Magdalena), Shiba Inu si Papillon (Schill Ina & Roberto), Pudel toy alb (Rob Eva & Florin), Ciobanesc Alb Elvetian.